Prawidłowe żywienie dzieci od 4. do 6. roku życia

Dominika Kiedrowska Dominika Kiedrowska

Prawidłowe żywienie dzieci od 4. do 6. roku życia

Tempo wzrostu u dzieci po 3. roku życia jest nieco wolniejsze niż w poprzednim okresie, jednak nadal intensywne. Odpowiednie żywienie dzieci w wieku przedszkolnym wpływa na ich prawidłowy rozwój fizyczny, intelektualny oraz emocjonalny, jak również sprzyja większej odporności na szkodliwe czynniki środowiskowe. Zalecenia żywieniowe dla tej grupy wiekowej zaplanowano w taki sposób, aby uwzględniały zwiększoną aktywność fizyczną dzieci w tym wieku. Całodzienna racja pokarmowa powinna dostarczać ok. 1400 kcal. Posiłki należy przyrządzać poprzez wykorzystanie żywności jak najmniej przetworzonej, możliwie jak najwyższej jakości i świeżości. Posiłki powinny być urozmaicone, a pory ich spożywania regularne. W całodziennym żywieniu należy uwzględnić 5 posiłków (trzy podstawowe oraz 2 dodatkowe), odstępy pomiędzy nimi powinny wynosić od 3–4h.

Przedstawione w literaturze fachowej wyniki analizy sposobu żywienia dzieci w omawianej grupie wiekowej, wskazują szereg błędów popełnianych w tym zakresie. Do najpowszechniejszych należą:

  • Zbyt mały udział warzyw w codziennych jadłospisach
  • Spożywanie przez dzieci zbyt dużej ilości słodyczy i produktów zawierających w swoim składzie cukry proste, w tym słodzonych napojów. Warto pomyśleć o podawaniu w miejsce słodyczy alternatywnych zdrowych przekąsek, których przykłady można znaleźć tu KLIK
  • Zbyt mały udział produktów bogatych w wapń, co w efekcie prowadzi do niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Należy uwzględnić odpowiednią podaż mleka i jego przetworów w diecie dziecka. Do innych niż mleczne produktów bogatych w wapń zaliczamy ryby drobno ościste (sardynki, szprotki), jaja, suche nasiona roślin strączkowych, soja, jarmuż, orzechy, napoje roślinne wzbogacane w ten pierwiastek. Pomimo alternatywnych źródeł wapnia nasz organizm najlepiej przyswaja ten pierwiastek z mleka i jego przetworów.

Poza unikaniem wyżej wymienionych nieprawidłowości podczas planowania codziennych jadlospisów dla naszych pociech należy:

  • Ograniczyć podaż soli w przygotowywanych potrawach oraz produktów gotowych zawierających duże ilości tego składnika,
  • Unikać spożywania tłuszczów nasyconych, które znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego,
  • Uwzględniać produkty bogate w błonnik pokarmowy zwłaszcza warzywa, produkty zbożowe z pełnego przemiału tj. razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, ryż brązowy, grube kasze, wypieki na bazie mąk razowych,
  • Odpowiednio urozmaicać posiłki,
  • Dbać o regularność podaży posiłków i nie dopuszczać do podjadania pomiędzy nimi,
  • Planować codzienne jadłospisy bazując na piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej (o piramidzie żywienia możesz poczytać tu KLIK)

W celu zapewnienia naszym dzieciom zdrowego startu w przyszłość warto pamiętać o tych kilku cennych wskazówkach i właśnie od najmłodszych lat zaszczepiać prawidłowe nawyki żywieniowe.

Autor: Dominika Kiedrowska

 Literatura:

  1. Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003, s 25–27
  2. Socha J., Żywienie dzieci zdrowych i chorych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998, s 99-100
  3. Jarosz M., Bułhak – Jachymczyk B., Normy. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Żywienie człowieka. , Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, s 52
  4. Rowicka G., Weker H., Więch M., Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, http: //pediatria. mp. pl/zywienie/86692,zywienie-dzieci-wwieku-przedszkolnym, 20.03.2017 r.
  5. Wierzbicka J., Zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, http: //www. dzieci. up. krakow. pl/wp-content/uploads/2015/02/zasady_zdrowego_zywienia_UDZ. pdf, 20.03.2017 r.
  6. Kmieciak N., Alternatywne źródła wapnia, http: //dietetycy. org. pl/alternatywne-zrodla-wapnia/, 19.03.2017 r.
Aktualne zapisy
Czytanie jest dobre na wszystko! Co to jest BLW?