Wspomaganie odporności u dzieci

Marta Koniszewska Marta Koniszewska

Wspomaganie odporności u dzieci

Za kilka dni pierwszy dzień wiosny, dni są coraz dłuższe i cieplejsze. Wielu z nas schowało już zimowe buciory i wyjęło z szaf wiosenne kurtki. Warto jednak pamiętać, że okres ten nadal jest próbą dla zdrowia naszych pociech i nas samych. Po długiej zimie nasze organizmy są osłabione i bardziej narażone na zachorowania. Warto nadal dbać o wzmocnienie odporności.

Rodzice mają oczywiście swoje sprawdzone sposoby, aby ich dziecko nie łapało przeziębienia ani ze spaceru ani od rówieśników. Po pierwsze, starają się ubierać pociechy adekwatnie do panującej aury. Nie za grubo ale też nie za lekko. Po drugie, wspierają i budują jego odporność na wszelkie, znane im sposoby. Właśnie o tym chciałabym dzisiaj opowiedzieć. Czym jest odporność, gdzie mieszka i jak ją wspierać a tym samym, zapewniać swojemu dziecku oraz sobie dobre zdrowie, niezależnie od pory roku.

Gdzie mieszka odporność?

Odporność najprościej rzecz ujmując znalazła sobie dom w jelitach. Właśnie tam znajduje się główny ośrodek systemu immunologicznego który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu. Aby zadbać o odporność, należy więc przede wszystkim, zadbać o jelita najmłodszych a w pożywieniu im serwowanym, przemycać takie składniki które ową odporność budują.

Dla rodziców którzy chcieliby poprawić zdrowie swoich dzieci, mam kilka żywieniowych wskazówek które skutecznie w tym pomogą.

Po pierwsze witamina C to nie tylko cytrusy i dzika róża. Łatwym sposobem na dostarczenie dużej dawki tego nośnika zdrowia, jest natka pietruszki. Można ją wkrajać do kanapek, zup czy sosów podawanych na obiad. Innym sposobem jest dawanie dziecku do picia, oczywiście w formie posiłku soku z wyciskanych owoców na przykład mieszanka pomarańczy z cytryna i miodem, to spora dawka witamin oraz ilość kalorii, odpowiednia na podwieczorek lub przekąskę przed obiadem.

Należy też sięgnąć do przepisów naszych babć, gdyż w dawnej kuchni polskiej, używało się zdecydowanie więcej kiszonych warzyw. Właśnie one zawierają kultury bakterii które pomagają budować florę w jelitach a jednocześnie, doskonale wpływają na system odpornościowy.

Skoro już o bakteriach mowa, nie możemy zapominać o jogurtach, maślankach czy kefirach. Należałoby jednak zwrócić uwagę na ich skład. Obecnie spora część takich produktów, ma piękne opakowania jednak niekoniecznie równie atrakcyjną zawartość. Zagęszczana jest bowiem mąką która tylko podwyższa wartość kaloryczną, nie dodaje jednak zdrowia i nie buduje naszej odporności. Dlatego istotne jest aby czytać etykiety i wybierać jogurty które zawierają naturalne szczepy bakterii i własnie im zawdzięczają swoją konsystencję.

Można też samodzielnie przygotowywać napoje jogurtowe, używając do tego celu owoców świeżych lub rożnych, kefirów i miodu. W ten sposób drodzy rodzice, będziecie mieli pewność że każda porcja jogurtu jest pełnowartościowym posiłkiem i wpłynie korzystnie na system odpornościowy Waszej pociechy.

Co poza dietą?

Równie ważną rolę jak dieta, odgrywa ruch na świeżym powietrzu. Dotlenienie organizmu wpływa korzystnie na zdrowie każdego z nas, dodatkowo hartując organizm. Jeśli opcja spaceru absolutnie nie wchodzi w grę, można po prostu wybrać inna formę wypoczynku, niekoniecznie związaną z oglądaniem bajek w telewizji. Gry rodzinne, rysowanie, kalambury to doskonałe opcje na wieczór. Tak spędzony czas działa odstresowująco i dodatkowo sprzyja pogłębieniu więzi rodzinnych.

Skoro już o odpoczynku mowa, nie można zapomnieć o zasadzie 8 godzin. Nie bez powodu mądrzy ludzie wyliczyli że właśnie taka ilość snu, jest opcją optymalną dla naszych organizmów. Mówimy tutaj o osobach dorosłych, natomiast w przypadku dzieci, norma ta wynosi 9–13 godzin na dobę, w zależności od ich wieku. Podczas snu całe ciało, niezależnie od wieku regeneruje się i ładuje baterie na kolejny dzień. Niewypoczęty organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować a dodatkowo obniża się jego odporność za równo na stres jak i na zarazki napływające z zewnątrz.

To oczywiście bardzo ubogi opis odnoszący się do odporności dziecka. Chcąc dokładnie opisać wszystkie czynniki, potrzebowałabym o wiele więcej miejsca. Jednak mimo tego, postarałam się opisać wszystko w formie pigułki i szybkiego doradztwa, odnoszącego się do budowania odporności.

Autor: Marta Koniszewska

Źródła:

http: //dietetycy. org. pl/jedzenie-na-wzmocnienie-odpornosci-dzieci/

http: //www. focus. pl/czlowiek/ile-snu-potrzebujemy-sa-nowe-wytyczne-12190

„Wartość odżywcza wybranych produktów odżywczych i potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2012

„Diet coching” Urszula Mijakoska SamoSedno 2016

Aktualne zapisy
Jak powinien mówić przedszkolak? "Miłość i wychowanie" - recenzja książki