Prawidłowe żywienie dzieci od 4. do 6. roku życia
Tempo wzrostu u dzieci po 3. roku życia jest nieco wolniejsze niż w poprzednim okresie, jednak nadal intensywne. Odpowiednie żywienie dzieci w wieku przedszkolnym wpływa na ich prawidłowy rozwój fizyczny, intelektualny oraz emocjonalny, jak również sprzyja większej odporności na szkodliwe czynniki środowiskowe. Zalecenia żywieniowe dla tej grupy wiekowej zaplanowano w taki sposób, aby uwzględniały zwiększoną aktywność fizyczną dzieci w tym wieku. Całodzienna racja pokarmowa powinna dostarczać ok. 1400 kcal. Posiłki należy przyrządzać poprzez wykorzystanie żywności jak najmniej przetworzonej, możliwie jak najwyższej jakości i świeżości. Posiłki powinny być urozmaicone, a pory ich spożywania regularne. W całodziennym żywieniu należy uwzględnić 5 posiłków (trzy podstawowe oraz 2 dodatkowe), odstępy pomiędzy nimi powinny wynosić od 3–4h.
Przedstawione w literaturze fachowej wyniki analizy sposobu żywienia dzieci w omawianej grupie wiekowej, wskazują szereg błędów popełnianych w tym zakresie. Do najpowszechniejszych należą:
- Zbyt mały udział warzyw w codziennych jadłospisach
- Spożywanie przez dzieci zbyt dużej ilości słodyczy i produktów zawierających w swoim składzie cukry proste, w tym słodzonych napojów. Warto pomyśleć o podawaniu w miejsce słodyczy alternatywnych zdrowych przekąsek, których przykłady można znaleźć tu KLIK
- Zbyt mały udział produktów bogatych w wapń, co w efekcie prowadzi do niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Należy uwzględnić odpowiednią podaż mleka i jego przetworów w diecie dziecka. Do innych niż mleczne produktów bogatych w wapń zaliczamy ryby drobno ościste (sardynki, szprotki), jaja, suche nasiona roślin strączkowych, soja, jarmuż, orzechy, napoje roślinne wzbogacane w ten pierwiastek. Pomimo alternatywnych źródeł wapnia nasz organizm najlepiej przyswaja ten pierwiastek z mleka i jego przetworów.
Poza unikaniem wyżej wymienionych nieprawidłowości podczas planowania codziennych jadlospisów dla naszych pociech należy:
- Ograniczyć podaż soli w przygotowywanych potrawach oraz produktów gotowych zawierających duże ilości tego składnika,
- Unikać spożywania tłuszczów nasyconych, które znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego,
- Uwzględniać produkty bogate w błonnik pokarmowy zwłaszcza warzywa, produkty zbożowe z pełnego przemiału tj. razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, ryż brązowy, grube kasze, wypieki na bazie mąk razowych,
- Odpowiednio urozmaicać posiłki,
- Dbać o regularność podaży posiłków i nie dopuszczać do podjadania pomiędzy nimi,
- Planować codzienne jadłospisy bazując na piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej (o piramidzie żywienia możesz poczytać tu KLIK)
W celu zapewnienia naszym dzieciom zdrowego startu w przyszłość warto pamiętać o tych kilku cennych wskazówkach i właśnie od najmłodszych lat zaszczepiać prawidłowe nawyki żywieniowe.
Autor: Dominika Kiedrowska
Literatura:
- Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003, s 25–27
- Socha J., Żywienie dzieci zdrowych i chorych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998, s 99-100
- Jarosz M., Bułhak – Jachymczyk B., Normy. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Żywienie człowieka. , Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, s 52
- Rowicka G., Weker H., Więch M., Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, http: //pediatria. mp. pl/zywienie/86692,zywienie-dzieci-wwieku-przedszkolnym, 20.03.2017 r.
- Wierzbicka J., Zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, http: //www. dzieci. up. krakow. pl/wp-content/uploads/2015/02/zasady_zdrowego_zywienia_UDZ. pdf, 20.03.2017 r.
- Kmieciak N., Alternatywne źródła wapnia, http: //dietetycy. org. pl/alternatywne-zrodla-wapnia/, 19.03.2017 r.