Co jeść przed ważnym sprawdzianem czy egzaminem?

Paula Deszczyńska Paula Deszczyńska

Co jeść przed ważnym sprawdzianem czy egzaminem?

Nowy rok szkolny rozpoczął się już na dobre. Prace domowe, kartkówki i sprawdziany to chleb powszedni każdego ucznia. Jako rodzić podejmujesz pewnie różne działania, aby Twoje dziecko dostawało jak najlepsze oceny. Jednak korepetycje, wspólne odrabianie lekcji i pomoc w nauce to nie jedyne co możesz dla niego zrobić. Mózg, tak jak mięśnie czy kości naszego ciała, potrzebuje odpowiedniego odżywienia, żeby prawidło funkcjonował i się rozwijał. Jakie składniki odżywcze i produkty warto więc włączyć do diety dziecka nie tylko w roku szkolnym?

Zdrowe węglowodany

Węglowodany złożone w przeciwieństwie do tych prostych dostarczają energii stopniowo. Zawierają również niezbędne składniki mineralne i witaminy. Dzięki temu nie tylko czujemy się dłużej syci, ale nasz mózg ma możliwość właściwego spożytkowania energii. Warto więc włączyć do diety Twojego dziecka pieczywo razowe, nasiona i ziarna zbóż czy kaszę.

Witaminy

Głównie witaminy z grupy B takie jak cholina i niacyna odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Cholina wpływa na rozwój pamięci długotrwałej i znajdziemy jej duże ilości np. w jajkach. Niacyna natomiast wspiera pracę mózgu i występuje np. w twarogu, pestkach słonecznika, pełnym ziarnie zbóż czy mięsie z indyka.

Cynk

Oprócz owoców morza takich jak np. ostrygi, do których jedzenia nikt przecież nie będzie zmuszać swojego dziecka w cynk bogaty jest również sezam i migdały. Badania dowodzą, że większe ilości tego pierwiastka wykrywa się w organizmach dzieci wybitnie inteligentnych. Nawet jeśli nie planujesz, żeby Twoje dziecko zostało drugim Einsteinem to warto spakować mu do szkoły sezamki domowe roboty albo kilka migdałów.

Magnez

Koi nerwy, poprawia koncentrację i wspomaga procesy zapamiętywania. Dzięki niemu w sytuacjach stresujących lepiej sobie radzimy i myślimy logicznie. Oprócz suplementów diety magnezu dostarczą nam banany, orzechy laskowe i gorzka czekolada. Dlatego kiedy nasze dziecko idzie na ważny egzamin daj mu jedną, albo dwie kostki. Lepsze samopoczucie gwarantowane.

Ryby

Szczególnie w roku szkolnym powinny być częstym gościem na naszym talerzu. Zawierają fosfor, który zwiększa inteligencję i poprawia pamięć oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Przeprowadzone badania wykazały, że dzieci kobiet które w ciąży spożywały duże ilości ryb są bardziej inteligentne, mają lepsze wyniki w nauce i są bardziej otwarte w kontaktach z innymi dziećmi.

Antyoksydanty

Mogą się kojarzyć głównie z przeciwdziałaniem procesom starzenia. Ale działają również ochronnie na komórki, poprawiają pamięć i wspierają układ nerwowy. W antyoksydanty bogate są owoce jagodowe tj.: borówki, jagody, maliny, aronia czy truskawki.

Orzechy włoskie

Już sam ich wygląd może kojarzyć się właśnie z mózgiem. Orzechy włoskie zawierają całą gamę składników mineralnych, witamin i cennych tłuszczy. Dzięki temu orzechy wpływają dobroczynnie na pracę mózgu poprawiając między innymi pamięć i koncentrację.

Woda

Żeby cały nasz organizm prawidłowo funkcjonował należy dostarczać mu odpowiednią ilość wody. A mózg składa się z niej aż w 80%. Dlatego od najmłodszych lat ucz dziecko picia właśnie wody zamiast słodkich i kolorowych napoi.

Przed naprawdę ważnymi egzaminami kiedy Twojemu dziecku towarzyszy stres i ściśnięty żołądek warto postawić na potrawy lekkostrawne. Najważniejsze jest śniadanie, które dostarczy energii i pobudzi mózg do myślenia. Pomysły na śniadanie na szóstkę:

Twarożek z truskawkami i bananem, garść orzechów włoskich.

Kanapki z chleba razowego z łososiem posypane pestkami słonecznika.

Koktajl bananowo-jagodowy z mlekiem migdałowym.

Pamiętaj jednak, że najważniejsze jest żeby w tak stresującym dniu Twoje dziecko zjadło śniadanie ze smakiem. Nie zmuszaj go do jedzenia czegoś na co nie ma ochoty, bo i tak jest już wystarczająco zdenerwowane.

 

Autor: Paula Deszczyńska

Źródła:

„Dieta dla mózgu” Barbara Jakimowicz-Klein, wyd. ASTRUM, 2014

„Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Hanna Ciborowska i Anna Rudnicka, wyd. PZWL, 2007

Aktualne zapisy
6 powodów, dla których warto pozwolić dziecku popełniać błędy Czym jest uzależnienie od mediów społecznościowych?